خرید و مشاوره فنی: 33554409-026

بهترین روغن موتور برای موتور برق بنزینی

انواع روغن موتور برای استفاده در موتور برق بنزینی

فهرست مطالب

موتور برق یکی از تجهیزات کاربردی برای تولید برق در زمان‌های قطعی شبکه برق و هم‌چنین برق رسانی به مکان‌هایی است که دسترسی به شبکه توزیع برق وجود ندارد. وظیفه‌ی اصلی موتور برق ایجاد انرژی الکتریکی از احتراق انواع سوخت‌های فسیلی می‌باشد. در ایران با توجه به دسترس بودن بنزین، پراستفاده‌ترین نوع موتور برق، موتور برق بنزینی می‌باشد. در این نوع از دستگاه، انرژی حاصل از احتراق بنزین در داخل یک موتور درون‌سوز ۲ زمانه یا ۴ زمانه به انرژی مکانیکی تبدیل شده و سپس توسط ژنراتور و مدار‌های کنترلی، انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی تبدیل می‌شود. جهت آشنایی بیشتر با طرز کار موتور برق بنزینی و همچنین سایر مباحث مرتبط با این وسیله‌ی کاربردی، مقالات مرتبط را در بخش موتور برق بنزینی مطالعه فرمایید.

همان‌طور که در بالا بیان شد، قلب تپنده‌ی هر دستگاه موتور برق بنزینی، یک عدد موتور درون‌سوز می‌باشد. این موتور مشابه سایر موتور‌های درون‌سوزی بوده که در بسیاری از وسایل و تجهیزات استفاده می‌شود. در تمامی این نوع از موتور‌ها، وجود روغن در حین کارکرد موتور، ضروری می‌باشد. در صورت استفاده از روغن مناسب می‌توان به راندمان بالاتری از تولید انرژی مکانیکی از سوخت مصرف شده رسید.

دلایل استفاده از روغن در موتور

علاوه بر افزایش راندمان عملکرد موتور، وجود روغن با کیفیت بالا و مناسب با شرایط استفاده از دستگاه، باعث تاثیرات زیر بر موتور می‌شود:

  • افزایش راندمان موتور در حین کارکرد
  • استارت راحت در شرایط آب و هوایی متنوع
  • کارکرد روان قطعات مکانیکی در داخل موتور
  • جلوگیری از زنگ‌زدگی، ساییدگی و کاهش استهلاک موتور
  • جلوگیری از رسوب ذرات و آلودگی‌ها داخل موتور
  • کاهش دمای موتور حین کارکرد
  • ...

شاخص گرانروی (SAE) چیست؟

گرانروی، ویسکوزیته، درصد غلظت و همچنین مقاومت مایع در برابر جریان یافتن، به مفهومی اطلاق می‌شود که جز مهم‌ترین پارامترها در انتخاب روغن موتور می‌باشد. بالا بودن ویسکوزیته روغن موتور باعث می‌شود تا روغی دیرتر رقیق شده و به حالت مایع تبدیل شود. هر چه روغن دیرتر به حالت مایع تبدیل شود، کیفیت بهتری از خود نشان می‌دهد. در مقابل، اگر ویسکوزیته روغن خیلی بالا باشد، استارت موتور با سختی انجام شده و مدت زمانی طول می‌کشد تا روغن برگشتی به مخزن دستگاه، مجدد در موتور جاری شده و تمام بخش‌های مکانیکی موتور را روغنکاری کند. 

بهتر است در فصل سرد از روغن موتور با گرانروی پایین‌تر استفاده کنید تا سریع‌تر بتواند در موتور جریان یابد. اگر هوا سرد بوده و ویسکوزیته‌ی روغن موتور نیز بالا باشد، اصطلاحا روغن قابلیت پمپ شدن را از دست می‌دهد و در نتیجه موجب استهلاک موتور می‌شود. هم‌چنین در فصل گرم از روغن موتور با ویسکوزیته‌ی بالاتر استفاده کنید تا دیرتر و در دمای بالاتری به حالت کاملا مایع تبدیل شود. 

طبقه بندی روغن موتور بر اساس شاخص گرانروی

در سیستم استاندارد برای طبقه‌بندی روغن موتورها بر اساس میزان غلظت آن‌ها از حروف و علایم خاصی استفاده می‌شود. اگر در عدد گرانروی روغن موتور از حرف W (حرف آغاز کلمه زمستان Winter) استفاده شده باشد، به این معنی می‌باشد که روغن موتور برای زمستان مناسب بوده و دارای درجه گرانروی پایین‌تری می‌باشد.

  در جداول زیر اعداد گرانروی پرکاربرد برای روغن موتورها آورده شده است:

دامنه درجه حرارت (c°)درجه تابستانی
حداقلحداکثرعدد گرانروی
۷-27SAE 20
038SAE 30
550SAE 40
دامنه درجه حرارت (c°)درجه زمستانی
حداقلحداکثرعدد گرانروی
۱-27SAE 20W
۱۸-38SAE 15W
۲۹-50SAE 10W

روغن چند درجه‌ای چیست؟

اعداد ذکر شده در بالا برای بیان درجه ویسکوزیته، مربوط به روغن‌های تک درجه‌ای می‌باشد. در کنار این نوع از روغن موتورها، روغن موتور چند درجه‌ای نیز وجود دارد. روغن موتور چند درجه‌ای از مخلوط کردن یک روغن تک درجه‌ای با ویسکوزیته‌ی پایین به همراه پلیمرهای مناسب بهبود شاخص گرانروی بدست می آید. به عنوان مثال برای تولید روغن موتور چند درجه‌ای SAE 15W از روغن تک درجه‌ای SAE 40 استفاده می‌شود. در این حالت روغن بدست آمده دارای خواص روغن پایه در دمای بالا بوده و در دمای پایین نیز خواص مثبت ترکیب بدست آمده را خواهد داشت. 

 جدول زیر دامنه درجه حرارت روغن‌های چند درجه‌ای را نشان می دهد.

دامنه درجه حرارت (c°) 
حداقلحداکثرعدد گرانروی
۴۰-21SAE 0W-30
۳۵-16SAE 5W-20
۳۵-27SAE 5W-30
۲۹-32SAE 10W-30
۲۴-38SAE 10W-40
۱۵-43SAE 15W-40

مزایای استفاده از روغن‌های چند درجه‌ای

  • استارت راحت‌تر موتور و در نتیجه سایش کمتر قطعات موتور
  • افزایش راندمان و کاهش مصرف سوخت
  • استفاده از یک نوع روغن در تمام فصول سال و عدم نیاز به تعویض روغن با تغییر دمای محیط
  • کاهش روغن سوزی موتور در حین کارکرد

استاندارد نام‌گزاری روغن موتور برای موتور برق بنزینی

شرکت‌های تولید کننده روغن موتور از استاندارد خاصی در نام‌گزاری انواع محصولات خود استفاده می‌کنند. روغن موتور مناسب برای موتور‌های بنزینی با عبارت API-S آغاز می‌شود. بعد از حرف S نیز یک حروف از بین حروف A تا N قرار دارد. هر چه حرف آخر به A نزیک‌تر باشد به معنای کیفیت پایین‌تر روغن موتور می‌باشد.

زمان تعویض روغن در موتور برق بنزینی

کیفیت عملکرد دستگاه، شرایط محیطی در زمان استفاده از موتور برق، نوع خنک شوندگی موتور برق، میزان توان خروجی دستگاه در حین کارکرد و ... بر زمان موثر کارکرد و تعویض روغن موتور تاثیرگزار است. به طور معمول تمامی شرکت‌های سازنده در دفترچه‌ی راهنما زمان مناسب برای تعویض روغن موتور را به شکل صریح بیان کرده‌اند. بهتر است تعویض روغن در موتور برق دقیقا با توجه به دستورالعمل سازنده انجام شد. تنها به عنوان مثال در بعضی از برندها زمان تعویض روغن هر ۲۰ ساعت کارکرد بیان شده و در برخی موارد نیز این عدد تا ۶۰ ساعت می‌رسد.

تنها پیشنهادی که در این مورد می‌توان انجام داد این است که در بار اول از تعویض روغن، در زمان بسیار کوتاه‌تری این کار را انجام دهید. امکان وجود پلیسه و ذرات در موتور دستگاه حین تولید، وجود داشته که با تعویض سریع روغن در سری اول استفاده، از موتور خارج خواهند شد.

نحوه ریختن روغن در موتور برق بنزینی

  1. موتور برق را خاموش کنید.
  2. دستگاه را به محل مناسبی برای تعویض روغن منتقل کنید.
  3. منتظر بمانید تا دستگاه کمی خنک شود. تا زمانی باید صبر کرد که روغن دستگاه همچنان روان بوده و بدنه‌ی موتور کمی خنک شود. در صورتیکه بیش از اندازه صبر کنید، روغن سفت شده و در تخلیه کردن آن با مشکل مواجه خواهید شد.
  4. پیچ تخلیه روغن در زیر مخزن روغن دستگاه را باز کرده و روغن را به طور کامل از مخزن خارج کنید.
  5. درب خروج روغن را ببندید.
  6. از دریچه‌ی بالای مخزن، روغن جدید را به میزان کافی در مخزن بریزید.
  7. درپوش مخزن را ببنید.
  8. با دستمال تمیز تمام بخش‌های مخزن روغن را تمیز کنید.

      مرتب‌سازی مقالات:

    • پیش‌فرض
    • جدید‌ترین
    • پربازدیدترین
    • بیشترین امتیاز

      جدید‌ترین مقالات:

    تعداد زیاد موتور برق بنزینی در توان های مختلف زرد رنگ

    عیب یابی و دلایل خرابی موتور برق بنزینی

    دلایل متعددی برای خرابی موتور برق وجود دارد اما مهم آن است که زمینه پیدا شدن این خرابی را به درستی عیب یابی کنید. در این مطلب به راهنمای عیب یابی موتور برق پرداخته ایم.

    اجزا موتور برق بنزینی

    اجزا و قطعات موتور برق بنزینی

    دستگاه موتور برق بنزینی اجزا و قطعات بسیار زیادی را در خود جمع کرده که در صورت کارکرد صحیح و با دقت این قطعات، موتور برق بدون مشکل عملکرد خود را انجام خواهد داد.

    شخص در حال تعمیر موتور برق بنزینی

    علت برق ندادن موتور برق بنزینی

    هرگونه مشکل در بخش موتور، می‌تواند منجر به بروز نوسان و یا قطعی در بخش ولتاژ خروجی شود. کثیف بودن فیلتر هوا، کیفیت پایین سوخت مصرفی و ...

    میزان مصرف سوخت موتور برق بنزینی

    میزان مصرف سوخت معلول پارامترهای متفاوتی می‌باشد و نمی‌توان مصرف سوخت موتور برق بنزینی را به طور دقیق بیان نمود.

    شخص در حال تعمیر ریپ زدن در موتور برق بنزینی

    علت ریپ زدن موتور برق بنزینی

    یکی از شایع‌ترین مشکلات در استفاده از موتور برق بنزینی، ریپ زدن دستگاه حین روشن شدن و نیز در حین کارکرد می‌باشد.

    شخص در حال بررسی موتور برق بنزینی

    نکات ایمنی در استفاده از موتور برق بنزینی

    در استفاده از موتور برق بنزینی به دلیل وجود جریان برق و هم‌چنین سوخت بنزین، نکات ایمنی بیشتر باید مورد بازبینی قرار بگیرند.

    موتور برق بنزینی

    عملکرد موتور برق بنزینی چگونه است؟

    در عملکرد موتور برق بنزینی، انرژی حاصل از سوخت بنزین، توان حرکتی بخش ژنراتور را فعال نموده و ژنراتور انرژی برق تولید می‌کند.

    دیدگاه خود را در مورد این مطلب بنویسید: